Pôvodná väznica vznikla v Levoči v roku 1902, súčasná funguje 10 rokov

23.02.2007 Levoča

Levoča 23. februára (TASR) - Ústav na výkon väzby v Levoči, ktorý je najmenším na Slovensku, obnovil činnosť 14. februára 1997. Dnes si jeho pracovníci pripo...
Levoča 23. februára (TASR) - Ústav na výkon väzby v Levoči, ktorý je najmenším na Slovensku, obnovil činnosť 14. februára 1997. Dnes si jeho pracovníci pripomenuli desiate výročie fungovania, hoci pôvodná väznica existovala v Levoči od roku 1902, i keď s viacerými prestávkami.

\"Najdlhšia trvala 37 rokov. Známa levočská sedria bola do roku 1949 krajskou väznicou, neskôr regionálnou až do roku 1960, kedy Levoča prestala byť okresným sídlom. Nadviazali sme teda na dlhoročnú tradíciu, \" priblížil históriu ústavu jeho riaditeľ Marián Gruca. Pre TASR dnes spresnil, že v súčasnosti je v levočskom Ústave na výkon väzby 133 obvinených a odsúdených.
Zariadenie navštívil vlani v decembri minister spravodlivosti Slovenskej republiky Štefan Harabin, ktorý naznačil možnosti jeho rozšírenia. Okresný súd v Poprade totiž v súčasnosti pokrýva Ústav na výkon väzby v Ružomberku vzdialenom 90 km, hoci z Popradu do Levoče je podstatne bližšie. Rekonštrukcia ústavu by teda pomohla znížiť náklady štátu.
Na dnešnom spomienkovom stretnutí bývalých i súčasných pracovníkov ústavu prevzalo 21 najaktívnejších medaily a pamätné plakety. Medzi ocenenými boli aj dvaja bývalí zamestnanci, ktorí sú už v dôchodkovom veku.
 

Vyberte región